Owies to bardzo niedoceniane zboże, jego spożycie jest dużo mniejsze niż popularnej i wszędobylskiej pszenicy. To błąd, ponieważ owies jest zbożem, które nie zostało poddane tak licznym krzyżówką. Jest więc bogate w składniki pokarmowe, które uzupełniają dietę człowieka. Można powiedzieć, że owies zawiera wszystko to samo co pszenica, ale bogatszy jest o wiele więcej składników. Uważa się, że zboże to reguluje poziom cholesterolu. Oznacza to, że korzystnie wpływa na dobry cholesterol, a obniża ilość złego.
Dzięki temu nasza wątroba pracuje sprawniej, a układ krwionośny i jego naczynia są chronione przed odkładaniem się płytek miażdżycowych. Owies zaliczany jest do zbóż prastarych, czyli takich, które nie zostały zmieniane od lat. Nie został poddany modyfikacjom genetycznym, ani krzyżówkom. Dietetycy często podkreślają, że owies ma wiele cennych składników, które nazywane są przeciwutleniaczami. Antyoksydanty odpowiadają za wymiatanie wolnych rodników z komórek organizmu człowieka. Wolne rodniki odpowiadają za stany zapalne, a antyoksydanty mają za zadanie usuwać nadmiar ich.
Przeciwutleniacze w dużych ilościach znajdują się w produktach pochodzenia roślinnego, znajdziemy je w zielonej herbacie, czerwonym i wytrawnym winie, w owocach jagodowych oraz w algach. Pozwalają niwelować przyczyny stresu oksydacyjnego, ograniczają apoptozę, czyli programowaną śmierć komórki, przeciwdziałają starzeniu się komórek. Są więc bardzo pożądane w diecie człowieka. Im większa ich zawartość, tym lepiej dla nas.
Antyoksydanty występują również w owsie i to w sporej ilości. Szacuje się, że jedząc codziennie porcję płatków owsianych ograniczymy wolne rodniki, zmniejszymy poziom złego cholesterolu. Mało tego, owies ma stosunkowo niski indeks glikemiczny w porównaniu z pszenicą, dlatego jest chętniej zalecany ludziom, którzy chorują na cukrzycę. Jedzenie produktów z niskim indeksem glikemicznym powoduje, że poziom cukru we krwi podnosi się wolniej i jest bardziej wyrównany. Insulina produkowana przez trzustkę może lepiej zbijać cukier. Nie dochodzi do skoków cukru, co jest bardzo korzystne nie tylko dla diabetyków.
Mówi się wiele o uspokajającym wpływie owsa na ludzi
Osobom nerwowym zaleca się kąpiele w owsie, poprawia to krążenie, zmiękcza skórę i koi nerwy. Dietetycy często słyszą pytanie czy owies zawiera gluten? Tak jest to roślina, która w swoim składzie posiada gluten. Osoby z celiakią nie powinny jeść produktów owsianych. Unikają więc zarówno ciasteczek, jak i pieczywa owsianego oraz płatków owsianych. Owies ma mało kalorii, z tego powodu może być znakomitym dodatkiem do płatków owsianych, może zastąpić panierkę. Z owsa pozyskuje się mleko owsiane, które nie tylko zaspokaja głód, ale również gasi pragnienie. Regularne spożywanie produktów owsianych skutkuje większą odporność organizmu, lepszym krążeniem, zdrowszym sercem oraz mniejszą wagą.
To zboże zawiera mniej skrobi niż żyto lub pszenica. W swoim składzie ma nie tylko niezbędne witaminy i minerały, ale zawiera też beta-glukany oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ krwionośny oraz nerwowy. Owies zapobiega depresji i dobrze wpływa na zaburzenia lękowe i niepokój. Dzieje się tak, nie tylko ze względu na kwasy tłuszczowe obecne w tym zbożu, ale również temu, że roślina zawiera duże ilości witamin z grupy B. Te witaminy są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Warto też zwrócić uwagę na to, że owies jest doskonałym probiotykiem. Co to oznacza? Stanowi źródło pokarmu dla dobroczynnych bakterii jelitowych, które bytują w organizmie człowieka, a dokładniej w jelicie grubym. Jelito grube jest zasiedlane przez mikroflorę, która działa na nas korzystnie oraz taką, która nam szkodzi. To, których bakterii mamy więcej, zależy od tego, co jemy. Im więcej błonnika w diecie i probiotyków, tym lepiej dla naszej flory bakteryjnej. Bakterie dokarmiane produktami owsianymi wytwarzają duże ilości hormonów szczęścia, na przykład serotoniny. To kolejny powód, dla którego warto jeść owies.