O maśle krążyły różne mity. Byli tacy co uważali, że szkodzi bardziej niż margaryna, znaleźć można było również jego gorących zwolenników. Prawda, jak to w większości przypadków bywa, leży po środku. Masło, to prawdziwe, wyprodukowane ze śmietanki, wzbogacone jedynie karotenami i solą, jest zdrowe, ale w rozsądnie spożywanych ilościach. Ponadto nie każdemu masło smakuje, a margaryna do smarowania nie jest już taka zdrowa. Co więc wybrać?
Czym zastąpić masło, aby kanapki i przygotowywane przez nas potrawy na ciepło były jednakowo smaczne?
Przyroda wyposażyła nas w szereg zdrowych i smacznych zamienników masła. Pierwszym, bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe, składającym się prawie w 30 % z tłuszczu jest awokado. Nie jest to owoc, który można u nas uprawiać, ale za to, dzięki sprowadzaniu go z różnych zakątków świata, możemy z niego korzystać przez cały rok. Awokado świetnie nada się jako smarowidło do pieczywa, a posypane odrobiną soli i pieprzu zachwycać nas będzie swoim niezwykłym aromatem. Co więcej, ze spokojem można zamienić stosowane przez masło w trakcie pieczenia świeżym miąższem awokado – należy jednak pamiętać, ze na jedną wykorzystaną łyżkę masła przypada pół łyżeczki awokado.
Dużo mówi się również o oliwie z oliwek
Tłoczona na zimno, aromatyczna i idealna do sałatek i dipów. Niezaprzeczalnie najzdrowsza w niskich temperaturach, gdyż jej punkt dymienia wynosi jedynie 180 stopni Celsjusza. Z tego względu ze spokojem wykorzystywana może być na kanapki, należy jednak uważać przy smażeniu i pieczeniu, by nie przekraczać wymaganej temperatury. Wtedy bowiem wydzielają się z niej substancje toksyczne, które negatywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Na kanapkach, oliwa z oliwek, bogata w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E wspomoże odchudzanie i pomoże oczyścić organizm z toksyn.
Sporą popularnością cieszy się delikatny, o olbrzymich właściwościach prozdrowotnych, olej kokosowy. Zyskuje swoich zwolenników nie tylko poprzez aromatyczny zapach kokosa, którym przechodzą przygotowywane przez nas potrawy, jest również idealny do wykorzystania w kosmetyce i jako środek odchudzający. W temperaturze pokojowej występuje w postaci płynnej, z powodzeniem stosować go można więc jako zamiennik masła. W proporcji 1:1 dodawać go można do ciast i podczas smażenia. Dla osób nieprzepadających za zapachem i smakiem kokosa producenci oferują wersję rafinowaną oleju, pozbawioną wszelkich śladów aromatów tego owocu.
Na działach ze zdrową żywnością natrafimy z pewnością na inne ciekawe produkty pochodzenia roślinnego będące perfekcyjnymi i zdrowymi zamiennikami masła. Wspomnieć należy tutaj o maśle orzechowym oraz hummusie czyli paście z prażonych nasion sezamu oraz zblendowanej ciecierzycy z dodatkiem oleju, cytryny i soli. Masło orzechowe produkowane jest z orzeszków ziemnych, uznawanych przez wielu za najdrowsze „orzeszki” świata. „Orzeszki”, bo tak naprawdę nie zalicza się ich do orzechów, ale do roślin strączkowych.
Masło orzechowe stworzy smaczne połączenie nie tylko ze świeżym pieczywem (popularne w stanach jest połączenie masła orzechowego i dżemu), ale również ze słonymi i chrupiącymi krakersami jako forma przekąski. Stosowane w wypiekach nada potrawom charakterystyczny, orzechowy posmak. Również hummus doda naszym kanapkom smaku i zapachu. Można go kupić w każdym sklepie, jako naturalny, paprykowy czy nawet z dodatkiem buraczków, najlepiej jednak przygotować go samemu. Idealnie sprawdzi się jako dip dla chrupiącej bagietki czy wzbogaci smak porannej kanapki z warzywami.
Wykorzystać można również puree z banana oraz przecier pomidorowy. Są to jednak składniki dość ekstrawaganckie i nie każdemu przypadną do gustu. Kanapki z dodatkiem banana, z charakterystycznym słodkim posmakiem, zasmakują pewnie większości dzieci, w dodatku owoc ten bogaty w potas to olbrzymie źródło energii. Pasuje jednak tylko do kanapek na słodko i z tego względu nie jest zbyt często wykorzystywany. Pastę z pomidorów, z dodatkiem świeżych ziół z powodzeniem można rozsmarować na kanapce i cieszyć się jej aromatycznym smakiem. Taka pasta najlepiej smakuje w połączeniu z listkami bazylii.